De danske haver plages af gåsebiller om sommeren

Hvis du har sandet jord i haven og din græsplæne i løbet af juni og juli måned begynder at dø ud hist og pist kan det være du er uheldig og har fået besøg af gåsebiller. Phyllopertha horticola, også kendt som gåsebillen, dukker op fra sit hi i sandet jord omkring maj måned, hvor de parer sig og hunnerne derefter graver sig ned igen for at lægge æg, der udklækkes efter 3-5 uger. De voksne gåsebiller plager danske haver om sommeren, imens de udklækkede larver plager haven nede under jordoverfladen, hvor de lever af græsrødderne i din plæne, hvilket får den til pletvis at visne og dø ud. Gåsebillerne er en art af oldenborrer og kan genkendes på deres skinnende glanspolerede brune rygge og blåsorte hoveder. Gåsebiller og deres larver er i gennemsnit omkring 1 cm i længde.

Undgå plagede haver om sommeren

Gåsebiller i danske haver kan ikke udryddes som andre skadedyr med giftstoffer, men du kan forebygge større angreb ved at øge mængden af de naturlige rovinsekter og forekomsten af pattedyr, hvis yndlingsføde er insekter. Du tiltrækker flere af disse ’skadedyrsbekæmpere’ ved at variere din plantebestand i haven, opsætte fuglekasser på dine træer og skabe ly og overvintringsmuligheder for små pattedyr som f.eks. pindsvinehuler i form af halm forede kasser.

Udskift jorden i din have

Grunden til at gåsebillerne har valgt at tyrannisere din have skyldes i bund og grund at procentdelen af sand i din jord er høj. Hvis jordfugtigheden er høj vil hunnerne ikke lægge sine æg i din havejord, men flyve videre til et sted, der er bedre egnet. For at forbedre fugtigheden i din jordbund anbefales det, at der hvert år pålægges 1-2 cm jord, af velomsat kompost.

Husoghavesiden.dk giver gode råd

På husoghavsiden.dk i denne artikel kan du læse meget mere om gåsebillerne og deres larver og om hvordan du kan komme et problem med gåsebiller til livs.

 

Disclaimer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *