God mad i Budapest

For mig er det at rejse tæt forbundet med madoplevelser. Jeg elsker at opdage den lokale mad, hvor jeg nu end er. Og jeg elsker også at prøve at genskabe det, når jeg kommer hjem.  Ungarn og god traditionel gullasch er for mig tæt forbundet. Jeg købte for nyligt en billig flybillet til Budapest på rejsepriser.dk og fik den mest lækre gullasch, du kan tænke dig.

For nylig var jeg også på en weekendtur til Barcelona. Jeg købte en billig flybillet til Barcelona online (samme sted)og var på tapas rundtur på forskellige restauranter. Det var umådeligt lækkert.

Nå, tilbage til gullasch, mad og Ungarn. Traditionel ungarsk gullasch er et prima eksempel på, hvordan få ingredienser kan skabe en fantastisk smag. Der findes mange variationer af gullasch, men jeg er fan af den mere traditionelle. I Ungarn kan du også nyde dejligt brød og røgede pølser og deres kød, stuvninger, saucer og desserter er fantastiske.

Her er de ingredienser, som jeg synes, en god traditionel gullasch skal bestå af. Du kan finde mange gode opskrifter på nettet, hvor der er andre ting tilsat, men efter min mening er det her, hvad en gullasch skal indeholde:

 • smør
 • løg
 • god kvalitets sød paprika
 • oksekød – og ikke hakket
 • hvidløg
 • rød peber
 • gul peber
 • friske tomater
 • gulerødder
 • kartofler
 • oksebouillon
 • laurbærblade
 • salt
 • friskkværnet sort peber

 

Gullasch kommer fra det ungarske ord Gulyás, som betyder hyrde. Tidligere når hyrderne drev deres kvæg, ville de slagte de svage dyr og lave gullasch fra dem.

Gullasch er adopteret af hele verden, og man har lavet sine egne tilretninger for hvert land. For eksempel bruger man i USA hakket kød og makaroni. I Polen tilsætter man nudler og dumplings. I Italien tilsætte man rødvin og krydrer med rosmarin og citronskal og serverer det med brød eller polenta. Personligt kan jeg godt lide af og til at bruge citronskal. Det giver et friskt pust til retten. Hvordan serverer du din gullasch?

Disclaimer
Udgivet i Mad

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *