Solvarmeanlæg – En intro

Et solvarmeanlæg består af en eller flere solfangere, en styringsenhed, en varmtvandsbeholder og en cirkulationspumpe. Det er en investering, der kan varme din bolig op og sørge for varmt brugsvand. Udover at spare dig for mange tusinde kroner på din varmeregning, så kan du også nedsætte dit CO2-udslip markant med et solvarmeanlæg.

Et solvarmeanlæg er naturligvis mest effektivt om sommeren, hvor solen skinner mest. Men selvom et solvarmeanlæg er bedst om sommeren, så kan det faktisk dække 60-70 % af dit varmtvandsbehov. Det er ideelt at komplementere dit pillefyr med et solvarmeanlæg, da det sikrer dig varmt vand året rundt – samtidig med at du sparer rigtigt mange penge på din varmeregning.

Hvordan fungerer et solvarmeanlæg?

Solfangerne og varmtvandsbeholderen er forbundet med nogle rør, der indeholder en frostsikker væske. Denne væske opvarmes af solen, når solens stråler rammer solfangerne. Du kan også overveje en varmepumpe, som er en anden måde at spare penge på.

Styringsenheden måler hele tiden temperaturen i solfangerne og i varmtvandsbeholderen. Så snart at temperaturen i solfangerne (og dermed temperaturen på den frostsikre væske) er højere end temperaturen i varmtvandsbeholderen, så sætter cirkulationspumpen i gang. Det hele styres automatisk og uden problemer.

Den varme væske føres ind til varmtvandsbeholderen i et rør, der løber under selve varmtvandsbeholderen. På denne måde afgives varmen fra væsken meget effektivt, og vandet i varmtvandsbeholderen varmes op.

Størrelsen på anlægget

Hvis du overvejer at investere i et solvarmeanlæg – så er det nyttigt at vide, at hvor stort sådan et egentligt skal være. Det kan du blive lidt klogere på i indeværende afsnit.

Som udgangspunkt skal du regne med, at der skal installeres 1-1,5 kvadratmeter solfanger for hvert familiemedlem. Derudover skal du investere i en varmtvandsbeholder, der kan rumme 50-75 liter vand for hvert familiemedlem. Det betyder altså, at en husstand med to personer skal have plads til 2-3 kvadratmeter solfanger – og en varmtvandsbeholder på 100-150 liter. Dette gælder dog kun for solvarmeanlæg, der skal levere varmt brugsvand.

Hvis dit solvarmeanlæg også skal varme din bolig op, så er der flere faktorer der spiller ind. Hvis du vil udregne størrelse på et solvarmeanlæg, der skal bruges til opvarmning, så er det en god ide, at du rådfører dig med en fagmand. Læs mere om el, og hvordan du sparer på din elregning her: http://elprisoversigten.dk/

Disclaimer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *